geschiedenis Patience

Om een beeld te geven van de Patience Geschiedenis, duiken we ver terug in de tijd met een overzicht van Patience experts die baanbrekend zijn geweest voor de historie van Patience zoals we die vandaag kennen. Als eerste wordt een overzicht gemaakt van de Patiencespellen doorheen de tijden Vervolgens vindt u het naslagwerk met hierbij behorend met uittreksels van de bijbehorende boeken.

Hoewel we al een eind zijn, is het een work in progress dat in beweging blijft met nieuwe updates. Onderzoek voor de geschiedenis van Patience werd gedaan door Jeroen Romme en Jenny Hermans bij wie het auteursrecht voor onderstaande uiteenzetting berust. Het beheer van deze Patience Geschiedenis pagina wenst u veel leesplezier en verwelkomt u zeker nog eens terug om nieuwe informatie te lezen.


[timeline-express limit=50 order=ASC display=all]


Patience Geschiedenis Eerste helft 18de eeuw

Een toonaangevende serie spel gerelateerde uitgaven waren die van Académie Universelle des Jeux, contenant les Regles des Jeux du Trictrac, des Echecs, du Quadrille, [etc.].Avec des instructions faciles pour apprendre à les bien joüer. Om de paar jaren verscheen een editie waarvan we de belangrijkste voor het Solitaire spel hieronder zijn opgesomd:

 • 1725: In deze uitgave van Académie Universelle des Jeux is nog geen specifieke beschrijving te vinden van Patience of Solitaire. Wel over de kaartspellen Jeu de Piquet, Quadrille & Hombre.
 • 1730: In deze Académie Universelle des Jeux uitgave vinden we de nieuwe Quadrille varianten, met meerdere personen, bijvoorbeeld Quintille en Mediateur. Daarnaast ook weer de aanvullingen van Hombre.
 • 1737: In de Académie Universelle des Jeux uitgave van 1737 vinden we wederom Quadrille met meerdere personen en Hombre met meerdere personen. Waarschijnlijk als allereerste ooit neergeschreven staat hier Solitaire beschreven als Quadrille Mediateur Solitaire variant van Quadrille voor 1 persoon i.e. Quadrille Solitaire.
 • 1777: In de Uitgave van 1777 Académie Universelle des Jeux gaat het over Solitaire Mediateur en de andere solitaire varianten zoals Solitaire à Quatre.

Patience Geschiedenis Tweede helft 18de eeuw

In de tweede helft van de 18de eeuw kwamen er ook andere auteurs die zich hebben bezig gehouden met de geschiedenis van Solitaire. Kort samengevat:


Patience Geschiedenis 19de eeuw

 • 1814: Hoyle, Edmond 1672-1769. Een fanatieke kaartspelliefhebber die meerdere boeken heeft geschreven over onder andere kaartspellen bekend als Hoyle’s Games In deze eerste editie is nog geen sprake van Patience of Solitaire, wel van Quadrille.
 • 1823: Remake van Hoyle’s Games: The standard Hoyle; a complete guide and reliable authority upon all games of chance or skill now played in the United States whether of native or foreign introduction.
 • 1839: We vinden geschriften in een Weens boek uit 1839 in een boek dat Kleines Patience & Gross Patience beschrijft als respectievelijk voor 1 speler en voor 2 Spelers.
 • 1854: In het boek Les cartes à jouer, et la cartomancie beschrijft Boiteau d’Ambly, Paul, 1830-1886 heeft hij het over een hele hoop spellen waaronder Patience Russe. Zie afbeelding rechts.
 • 1870: Een mijlpaal voor Patience boek Amusement for Invalids uit 1870. Het geeft een kijk op de Engelse visie van Solitaire in Europa. Het kaartspel wordt beschreven als “Quite an Institution” (gevestigde waarde) in Frankrijk waar boeken over werden geschreven. Dames zijn er in het bezit van een eigengemaakte draagbare Solitaire tafels voor op de schoot om altijd en overal voorbereid te zijn.
 • 1870: Mevr. Cheney, Ednah Dow Littlehale, 1824-1904. Zij heeft een groot deel van haar leven gewijd aan het onderzoeken van Solitaire. Haar onderzoek resulteert in de uitgaves van Patience : a series of games with cards /compiled by Mrs. E.D. Cheney. (Omslagtitel: Patience : games for the fireside Rugtitel: Games of patience):
 1. Patience Games for the Fire Side, Uitgave 1870, Boston
 2. Patience: a series of games with cards Uitgave 1875, Boston
 3. Patience: a series of games with cards Uitgave 1894, Boston
 4. Patience: a series of games with cards Uitgave 1895, Boston

Uittreksels het boek Amusement for Invalids

De schrijfster Annie Henshaw gaat ervan uit dat ze op dat moment een primeur te pakken heeft: ze beschrijft Franse varianten die volgens haar nooit eerder werden neergeschreven in de UK. Ze hoopt een waardige plaats te kunnen genieten naast haar tijdsgenoot Mevr, Cheney.


Vervolg Patience Geschiedenis 19de eeuw

 • 1874: Lady Adelaide Cadogan, 1820-1890. Ze was een Britse edelvrouw en een geweldige schrijfster, het meest bekend om haar voor die tijd vooruitstrevende werken zoals toneelstukken en werken over kaartspellen. Ze gebruikte haar titel in haar publicaties, en droeg haar werken op aan bekende Adel. o.a. aan Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Leopold. Het is opvallend dat in de allereerste uitgave sommige Titels van de Varianten in haar werken in het Frans worden betiteld en weer andere in het Engels. Misschien heeft dit wel te maken gehad met de oorsprong van de Patience Varianten. De onderstaande werken zijn geen aanvullingen op elkaar: de beschreven spellen blijven dezelfde.
 • 1876: Het Boek Le Livre des Patiences van Marquise de Fortia beschrijft het spel Patience Patience als solitaire spel en als Jeu de Piquet. Eerste Uitgave van dit boek was in 1859. Op zijn minst een heel interessante ontwikkeling. Zeker als we in het begin hebben kunnen lezen dat in 1725 Jeu de Piquet wél werd beschreven naast Quadrille en Hombre en Quadrille als Solitaire Spel. Uittreksel zie afbeelding hiernaast.
 • 1879: Henry Jones legt als 1 van de weinige auteurs een link tussen Solitaire, Ombre en Quadrille:

The national game of Spain was and is Ombre.
It is played by three persons with forty cards, the
tens, nines, and eights being discarded. It is a very
complicated game, and, on that account alone, one
would suppose it must have had a simpler predecessor.
But none of the writers on the subject have discovered
any similar earlier and less complex game. It intro-
duces an entirely new feature, viz.: that of playing
with a partner or ally, instead of, as in the older
games, every man’s hand (in two senses) being against
every-one else’s.
Ombre is a game of great merit, and was much
played at one time in France and England. Modifi-
cations of it also were invented, viz.: Ombre d deux,
Tredille, Quadrille (four players), Quintille (five
players), Sextille (six players), and Médiateur or Pre-
ference, which again has variations such as Solitaire
and Piquemedrille. Tresillio and Rocambor, much
played in Spanish South America, are simply Ombre
except in the mode of marking.

Patience Patience Jeu de Piquet

 1. Games of patience for one or more players, Series 1, Uitgave 1888, London
 2. Games of patience for one or more players, Series 2, Uitgave 1890, London
 3. Games of patience for one or more players, Series 3, Uitgave 1892, London
 4. Games of patience for one or more players, Series4, Uitgave 1898, London
 5. Games of patience for one or more players, Series 5 Uitgave 1900, London

Vainementj’ai fait mettre sur toutes les tables, dans tous les coins,des jeux de patience, solitaires, casse-têtes, questions,etc., ils ne tentent point ceux dont la conversation est lourde.

 • 1889: Hale, Lucretia P was bedreven schrijfster die ook in haar professie graag gezelschap opzocht.Vandaar dat het gros van haar werken in co auteurschap is. Maar haar werken over spellen, waren volledig van haar hand: