Speel nu GRATIS de meest populairste KAARTSPELLEN VAN VROEGER!

Op patiencespelen.be kan je alle populaire kaartspellen van vroeger geheel gratis en reclamevrij spelen, direct vanuit je uit browser! Ook is het mogelijk vanaf je smartphone of tablet te spelen. Denk bijvoorbeeld aan de eeuwenoude, wereldbekende spellen als Spider, Freecell, Solitaire en Klondike.

Oorsprong en mythen rondom kaartspellen van vroeger

De geschiedenis van een groep kaartspellen van vroeger die bekend staat als Solitaire dateert uit het midden van de 18e eeuw. Internationaal gezien heeft het solitairespel ontzettend veel verschillende namen! Het wordt vaak “Patience” genoemd, vooral in Groot-BrittanniĆ«, BelgiĆ« en Nederland. In Frankrijk wordt het spel soms “Succes” (hersite) genoemd. Andere talen, zoals Deens, Noors en Pools, gebruiken vaak het woord “Kabal” of “Kabala” (geheime kennis) om deze spellen te beschrijven. Wist jij dat dit terug ging naar de vroege oorsprong van solitaire, waar de uitkomst van een spel een soort waarzeggerij was en mensen hier boodschappen en betekenissen aan gaven?

Solitaire verscheen voor het eerst schriftelijk in ongeveer 1783, waar het werdt beschreven in een Duits spelregelboek. Het werd beschreven als een competitief kaartspel waarbij spelers om de beurt speelden of speelden met hun eigen aparte kaartspellen. Het idee om solitaire volledig alleen te spelen, kwam waarschijnlijk van mensen die graag oefenden voor competitieve spellen of zelfs toernooien met anderen!

Het wordt algemeen aangenomen dat Napoleon solitaire speelde tijdens zijn ballingschap. Veel solitairespellen droegen zijn naam of de naam van het eiland waarnaar hij werd verbannen (Elba). Napoleon genoot echter van de meer populaire spellen van die tijd, zoals Whist. Echter speelt nu bijna niemand Whist meer en is het echt een van de kaartspellen van vroeger geworden. Echter is het wel waar dat halverwege de 19e eeuw solitaire wel zeer populair was nder de Franse bevolking.Het was ook rond die tijd dat solitaire, als een van de kaartspellen van vroeger, zijn intrede deed in de Engelse samenleving. Van prins Albert was bekend dat hij solitaire speelde en aan het eind van de 19e eeuw verschenen er boeken met regels in het Engels. Pas in de tweede helft van de 20e eeuw begonnen de meeste moderne vormen van geduldspellen vorm te krijgen. Er zijn honderden boeken gepubliceerd die honderden verschillende solitaire-spelvarianten beschrijven. 

Online kaartspellen van vroeger spelen

In de jaren tachtig maakten personal computers solitaire populairder dan ooit. Omdat spelers de kaarten niet voor elke hand hoeven te schudden en te delen is het spel natuurlijk veel leuker en sneller geworden! Bovendien heeft de mogelijkheid om een nieuw spel te starten met slechts een muisklik de verslavende kwaliteit van deze spellen naar voren gebracht.

Er zijn meer dan 100 duidelijk individuele solitairespellen en dat aantal bereikt meer dan 1,000 als je rekening houdt met alle kleine variaties. Hierdoor is Patience natuurlijk al lang niet meer een van de kaartspellen van vroeger! 

Speel vandaag nog geheel gratis en reclamevrij kaartspellen van vroeger op Patiencespelen.be, geen enkele download of installatie vereist!