Rummy – Speel hier Rummy gratis en zo vaak als je wilt 

Rummy is voor vele beter bekend als rummikub. Het doel van dit kaartspel is om alle kaarten naar de tafel te spelen door dezelfde kaarten te combineren of door straatjes te maken. Daarbij wil je dat je tegenstander(s) zoveel mogelijk kaarten overhouden. Dat laatste zorgt ervoor dat jij de meeste punten behaald en je mag kronen tot de winnaar!
Start van het spel Rummy, aantal kaarten en de ‘waste pile’

De digitale versie van Rummy zoals deze op patiencespelen staat begint net als de meeste spellen met het selecteren van de play button. Direct daarna volgt een keuze scherm waar je het aantal tegenspelers kiest. Bij Rummy kies je tussen 2, 3 of 4 tegenstanders. Iedere tegenspeler is fictief en je speelt tegen het spel.

Nog voor het spel daadwerkelijk begint volgen er vier pagina’s met uitleg om door te bladeren. Deze slaan we voor nu over en bewaren we voor de volgende alinea.

Iedere speler krijgt 7 kaarten.

Het restant van de kaarten gaat omgekeerd op tafel als de stapel.

De bovenste kaart wordt opengedraaid en vormt de ‘watse pile’.Setjes maken, kaarten uitleggen en nieuwe kaart pakken

Het doel van Rummy is om de kaarten die je gedeeld hebt gekregen op tafel te leggen. Daarvoor zijn twee verschillende mogelijkheden,

1. Dezelfde kaarten (Drie dezelfde, Vier dezelfde) Let op dat dit alleen kan met kaarten van verschillende soort. Bijvoorbeeld harten 3, ruiten 3 & schoppen 3. 2x een schoppen is dus niet toegestaan.

2. Opeenvollgende kaarten (Straat). Minimaal 3 opeenvolgende kaarten van dezelfde soort. 3, 4 & 5 van schoppen. 

Iedere beurt dien je een nieuwe kaart te pakken. Dit kan van de stapel en van de ‘waste pile’. 

Aan het einde van iedere beurt moet de speler een kaart wegleggen op de ‘waste pile’.Alle punten voor de winnaar, de Rummy puntentelling

De speler moet proberen om combinaties te maken van minimaal 3 kaarten. Dit kunnen dezelfde waarde kaarten zijn van een verschillende kleur (drie dezelfde, viert dezelfde). Of opeenvolgende kaarten van dezelfde soort. (Straat)

Wanneer de speler alle kaarten heeft uitgelegd wint deze de ronde. 

De punten telling is als volgt, iedere kaart die de verliezende speler nog over heeft zijn punten voor de winnaar van de ronde. Ieder plaatje (J, Q, K) telt voor 10. A is 1 punt, 2 zijn twee punten, etc tot en met 10. Tips om het spel makkelijk te maken

De belangrijkste handeling in het Rummy spel zelf is het slepen van kaarten. Met slepen word bedoeld het verplaatsen van kaarten binnen het speelveld. Dit kan bijvoorbeeld zijn van je hand naar de ´waste pile´ of van je hand naar de tafel. Maar dat kan net zo goed zijn dat je de speelkaarten in je hand op andere volgorde wilt leggen. In alle gevallen klik je met de muis de kaart aan die je wilt verplaatsen. Hou hierbij de muisknop ingedrukt. Met de ingedrukte muisknop sleep je de geselecteerde kaart naar de gewenste positie.

Vooral het steeds opnieuw schikken van de speelkaarten helpt bij Rummy om het overzicht te bewaren. Leg kaarten die mogelijk een set kunnen vormen steeds bij elkaar.

Let ook op dat je soms kaarten kunt aansluiten bij de sets van je tegenstanders. Heeft bijvoorbeeld een andere speler zojuist schoppen, ruiten en harten tweeën als set weggelegd? Dan mag jij daar een klaveren 2 op aansluiten. 

Naast Rummy en Solitaire spellen kan je op de Patiencespelen.be bijvoorbeeld ook Blackjack spelen, zoveel als je wilt en zonder dat je geld verliest aan het casino.